BMX : Τι σημαίνουν τα αρχικά του πιο αγαπημένου ποδηλάτου, πως ξεκίνησε η ιστορία του (φωτογραφικό υλικό & video)


Στη γειτονιά μας, είχαμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στα BMX,  Το δικό μου ήταν ένα κόκκινο που έγραφε "MONTANA" , δεν ήξερα τι ήταν Montana... υπέθετα τότε πως ήταν μια πόλη στην Αμερική,  οτιδήποτε αμερικανόφερτο εκείνη την εποχή "φάνταζε" μοναδικό. Η Montana φυσικά είναι πολιτεία των ΗΠΑ.
Αμερικάνικη επίσης ήταν και η ταινία που είχε κυκλοφορήσει τότε (1983) "BMX bandits" Ελληνική μετάφραση στις βιντεοκασέτες "Η συμμορία με τα BMX", την είχε δει όλη η γειτονιά, ένας έκανε την ενοικίαση απο το video club και μέχρι να επιστραφεί την επόμενη μέρα μπορεί να είχε παίξει σε 4 - 5 διαφορετικά σπίτια. 
Σήμερα που έψαξα και είδα ξανά την ταινία αυτή, έμεινα εντυπωσιασμένος απο το γεγονός οτι όλη η υπόθεση εξελίχθηκε, λόγω κλοπής walkie talkie ... 

Τι σημαίνει όμως BMX; η αλήθεια είναι πως κανένας τότε δε φαινόταν να ενδιαφέρεται, δε θυμάμαι να το είχαμε αναρωτηθεί ποτέ ... 

Ο P.J ο Goose και η Judy (απο αριστερά προς δεξιά) σε φωτογραφία για την ταινία BMX BANDITS το 1983 ... Με την Nicole Kidman σε έναν απο τους πρώτους πρωταγωνιστικούς της ρόλους
*
Όλα ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ την δεκαετία του ’60 με τα πληθωρικά υπεραυτοκίνητα και τις φτιαγμένες υπερμοτοσυκλέτες …

Μετά από εκατό χρόνια περίπου από την εμφάνιση του ολοκληρωμένου ποδηλάτου, το 1963 η εταιρία κατασκευής ποδηλάτων Schwinn λανσάρει το μοντέλο Stingray, ένα τύπο ποδηλάτου για όλες τις ηλικίες παιδιών. 
Υπολογίζεται πως περισσότερα από 40.000 ποδήλατα αυτού του τύπου πουλήθηκαν με την πρώτη τους παρουσίαση το 1963! Τα επόμενα πέντε χρόνια το 60% όλων των ποδηλάτων που πουλήθηκαν στις ΗΠΑ ήταν ΒΜΧ Stingray ή αντίγραφα αυτών. 
Το 1970 μια παρέα παιδιών με ΒΜΧ στο Long Beach φτιάχνει τα πρώτα χωμάτινα άλματα και την πρώτη χωμάτινη διαδρομή για ποδήλατα, με πρωτεργάτη τον 13αχρονο Scott Breithaupt. 
Βασικά ήταν πιτσιρικάδες που λάτρευαν τις μοτοσικλέτες motocross αλλά ήταν πολύ μικροί για να τις οδηγήσουν! Λέγεται πως την πρώτη φορά που έγινε ανεπίσημα αγώνας ΒΜΧ είχε 30 συμμετοχές ενώ στον δεύτερο ξεπέρασε τις 150!…

Δημιούργησαν λοιπόν ένα νέο άθλημα, εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα σε όλο τον πλανήτη και αγαπήθηκε απο όλους είτε σε αγωνιστικό επίπεδο, είτε απλά ως "παιχνίδι" ή ακόμα και ως ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Scot Alexander Breithaupt : National BMX Hall of Fame
*
Bicycle Moto Cross, είναι τα αρχικά του BMX ... μου πήρε λίγο χρόνο βέβαια να ψάχνω και να επιβεβαιώσω ποιας λέξης είναι το αρχικό X .. μέχρι που βρήκα πως δεν είναι X αλλά + (cross = σταυρός) θυμίζει δηλαδή τα εικονόλεξα που είχαν παλαιότερα τα περιοδικά και οι εφημερίδες.

Ένα ποδήλατο με μικρές διαστάσεις για να έχει πολύ καλύτερο έλεγχο ο χειριστής του. Είναι ιδιαίτερα στιβαρό, με μεγάλη αντοχή και συνήθως έχει χαμηλά τη σέλα, ψηλά το τιμόνι και βάσεις για τα πόδια στους άξονες των πίσω και εμπρός τροχών, ανάλογα με τη χρήση. Όταν προορίζεται για άλματα είναι πιο ελαφρύ απ' ότι αν προορίζεται για χρήση στο δρόμο, με το βάρος να ξεκινά από 7 κιλά και να φτάνει μέχρι 13. Προτιμάται από ποδηλάτες μικρότερων ηλικιών αφού ελέγχεται πολύ πιο εύκολα και είναι πιο ευέλικτο. 


Σε πολλές περιπτώσεις, γέρνανε το τιμόνι αρκετά μπροστά, με αποτέλεσμα να το οδηγούν σκυμμένοι, το είχα κάνει κι εγώ κάποιες φορές, χωρίς να ξέρω τον λόγο ... επειδή το έκαναν και οι άλλοι ... Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που αναπολώ με το bmx μου τρικάβαλο με τον μπροστινό που πάταγε στις βάσεις να κάθετε και στο τιμόνι και ο πίσω όρθιος να τρέχουμε στις γειτονιές ... εικόνα που πλέον σπάνια συναντά κανείς. 

'Όπως και να 'χει, το bmx ήταν και θα είναι νομίζω για πάντα μια μοναδική αγάπη για πολλούς απο εμάς! 

Με την αγάπη που ξέρετε! Ian

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό και video που μας ταξιδεύει στο feeling και την ιστορία των αγαπημένων μας BMX σε εκείνη την εποχή!

ένα πολύ εντυπωσιακό video με bmx σε δρόμους της Αθήνας !

Scot breithaupt founding father of bmx


















Σχόλια