Προσπαθώντας να μπεις στο μυαλό ενός ασθενή με ψύχωση ....

Προσπαθώντας να μπεις στο μυαλό ενός ασθενή με ψύχωση είναι η προσπάθεια να συνδέσεις μερικά μπλεγμένα κομμάτια λογικής, τα οποία έχουν αποκολληθεί σε έναν αχαρτογράφητο κόσμο, έναν ωκεανό παραισθήσεων.

H φαντασία ξεπερνά τον κόσμο του Χάξλεϋ, ένα σύμπαν ανακατωμένο, με ψήγματα αλήθειας να επιπλέουν μέσα στις παραισθήσεις του μυαλού.


Δεν μπορείς να συναντήσεις εύκολα λογική ειρμό ή σύνδεση ανάμεσα σε σκέψεις που απλώς εξωτερικεύουν έναν μπερδεμένο κόσμο.
Έναν κόσμο που παλεύει να παραμείνει όρθιος όταν τα πάντα μεταφράζονται ως εχθροί, σε ένα Σύμπαν που ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία.

Το να αισθάνεται κάποιος ένα αεροπλάνο μέσα στο κεφάλι του, να βλέπει εικόνες πλασματικές ή να ακούει φωνές σε ένα άδειο δωμάτιο, είναι ένδειξη ενός ανθρώπου που νοσεί ψυχικά.
Η ψύχωση είναι η πιο παρεξηγημένη από τις ψυχιατρικές παθήσεις, η οποία στην
πραγματικότητα περιγράφει μία ομπρέλα συμπτωμάτων.

Αφήνοντας έναν άνθρωπο που βρίσκεται στη διάρκεια ενός ψυχωσικού επεισοδίου βλέπεις έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε μία διαμάχη. Εκείνος δείχνει απόλυτα πεπεισμένος για αυτά που βλέπει, αγγίζει και γεύεται, τα οποία όμως δε γίνονται αντιληπτά από το φάσμα της γενικότερης πραγματικότητας.

Η ψύχωση είναι η σμίκρυνση της λογικής, επειδή το μυαλό στριμώγνεται και παγιδεύεται από δικές του παγίδες, δημιουργίες της φαντασίας και της επίδρασης της πάθησης.
Η νόσος ελέγχεται με φάρμακα, τα οποία μειώνουν τα συμπτώματα και προσπαθούν να φέρουν ξανά τη γαλήνη μέσα σε έναν ταραγμένο, αποδιοργανωμένο νοητικό κόσμο.
Η αποκαθήλωση του στίγματος, οδηγεί τα άτομα να επανέλθουν πιο οργανωμένα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον κοινωνικό ιστό.

Τα χαμένα κομμάτια του εαυτού που θυμίζουν ένα παζλ που δυσκολεύει για την ολοκλήρωσή του. 
Όταν καταφέρει να ενωθεί, δε θυμίζει σε τίποτα το χάος από τα μικρά κομματάκια που είχαν πλημμυρίσει το πάτωμα..


Σχόλια